Да направим най-дългата велоалея - от София до Солун, ще

...
 Да направим най-дългата велоалея - от София до Солун, ще
Коментари Харесай

Иван Шумков: Благоевград може да стане столица на Балканите

 
Да създадем най-дългата велоалея - от София до Солун, ще може да се върви с колело на море Вярвам в капацитета на Благоевград, във възможностиоте да се развива и да се трансформира в един от най-важните и новаторски градове Да направиш един град собствен втори дом, би трябвало да се влюбиш в него
Д-р Иван Шумков е проектант, бизнесмен, учител и визионер. Завършил четири магистърски степени - от ETSA Барселона, Университета във Флоренция и Харвардския университет, като стипендиант на Фулбрайт. Защитил докторска степен по архитектура в Политехническия университет на Каталуния и пост-докторат в Колумбийския университет в Ню Йорк. Лицензиран проектант е в България, Испания и Италия и шеф на ISA - Ivan Shumkov Architecture, архитектурна компания, работеща на пресечната точка на архитектура, дизайн, урбанизъм и стратегическо развиване. Основател е на Build Academy в Ню Йорк, организация, отдадена на даването на професионални решения и обучение. Неговата компания е основала световна общественост от експерти и организации в строителната промишленост и онлайн платформа за съдействие, обучение и професионални запаси за осъществяване на планове с високо влияние дружно с Организация на обединените нации и Световната Банка.

По време на академичната си кариера той е преподавал в Нюйоркския Университет, Харвардския университет, Института Пратт, Училище за дизайн Парсънс, Международния университет на Каталуния, ETСА Барселона и Университета в Дака, Бангладеш.

След завръщането си в България през 2020 година, след 21 години живот и работа по целия свят, е бил консултант на вицепремиера на България в Министерски Съвет и основен специалист в Направление Архитектура и Градоустройство в София. В момента е основен проектант на Община Благоевград.
Всеки човек ще има парк на 5 минути пешком от вкъщи си, споделя основният проектант на града Иван Шумков в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Арх. Шумков, вашата биография е впечатляваща, за какво и по какъв начин решихте да работите точно за Благоевград?

- Избрах да работя тук, тъй като имам вяра в капацитета на Благоевград, във опциите да се развива и да се трансформира в един от най-важните и новаторски градове на Балканите. Благодарен съм на кмета Илко Стоянов и неговия екип, че ми дадоха опцията да приложа своите умения, познания и визия в техния град. Дори и да съм работил по световни планове и начинания по целия свят, това е първата опция, която получавам да оказа помощ непосредствено с директно позитивно влияние върху живота на десетки хиляди сегашни поданици в община Благоевград и на поколенията, които идват.

България би трябвало да има уравновесено развиване сред провинцията, огромните градове и столицата. Преди работех в народен мащаб, а по-късно и в София, а в този момент бих желал да оказа помощ и за развиването на Благоевград. Той е добре позициониран: близо е до София и нейното интернационално летище, близо е до Солун с неговото пристанище, близо е до планините Рила и Пирин, с отлични благоприятни условия за спорт и туризъм. Това е отлично място за въвеждане на нови решения и способи на живот, които по-късно могат да бъдат позитивен образец и да се разпространят. Целта ми е и да превърнем Благоевград в образец за това по какъв начин други градове в България и по света могат да преодолеят своите провокации и да процъфтяват.

- Каква е цялостната Ви визия за развиване на общината?

- Бих споделил, че още е малко рано да имам цялостна визия за развиването на града, само че мога да загатна някои хрумвания, по които към този момент работим. В този смисъл, благосъстоянието на народа ни е нашият максимален приоритет. С екипа ни в общината работим с цел да създадем качествени пространства и положителни условия за работа и напредък, които да оказват помощ на хората с цел да живеят по по-добър метод. Когато мислим за развиването на града, би трябвало да мислим допустимо най-дългосрочно. Трябва да вземем решения, които ще разрешат допустимо най-хубавото бъдеще за хората и нашия дом - Земята.

Истинският мотор на един град е неговата стопанска система. Енергията за градското развиване идва от хората и ресурсите му, тъй че би трябвало да привличаме както задгранични, по този начин и национални вложения във всички браншове на стопанската система. Трябва да намерим способи да създадем по-високо платени работни места посредством основаване и разгръщане на локални предприятия и привличане на световни компании. Някои наши начинания в тази посока са построяването на нов промишлен парк, основаване на бизнес акселератор и развиване на туристическата промишленост.

Благоевградската област може да бъде доста по-интегрирана с стопанската система на София, както и на Гърция и Македония. Ние сме единствено на един час път и бихме могли да предложим отлични благоприятни условия за компании, които биха желали да имат база тук - по-ниски разходи и по-добро качество на живот. Някои от софтуерните компании, да вземем за пример, биха могли да намерят дипломиран личен състав и да открият офиси тук. Трябва да притеглим и развием нови промишлености и бизнеси, които имат висока добавена стойност.

Благоевград има неповторима опция да доразвие своята туристическа промишленост. Парковете, ски туризмът, минералните води, археологическите обекти и така нататък могат да бъдат употребявани по-пълноценно. Ще работим както за възобновяване и активиране на съществуващите обекти, по този начин и за създаване на нови такива.

Ангажираността на общността е в основата на нашата работа. Бихме желали жителите да вземат участие интензивно във вземането на решения в града. По този метод те самите имат опция да се включат в и допринесат за развиването града. Затова сме ангажирани с локални публични групи, университети, Неправителствени организации и професионални организации, които имат интерес от просперитета на града. Също по този начин планираме да създадем някои просветителни начинания, които да оказват помощ на и обединят локалната общественост.

- Зелената система на един град е може би едно от  най-важните неща, за които би трябвало да се работи. Сякаш през последните години в градовете има мощно застрояване. Как може да бъде открит салдото?

- Парковете, градините и реките в действителност са едно от най-важните неща в нашите градове. Запазването им би трябвало да  бъде приоритет, защото то има директно влияние върху нашето здраве. За страдание предходните администрации в огромна степен не са запазили зелените площи и са разрешили елементи от тях да бъдат продадени на частни притежатели и застроени от тях. Има и някои несъответствия при приложението на настоящия общ организационен проект, където е било разрешено строителство в парковете.

Сега работим по изцяло изследване на зелената система в Благоевград. Оказва се, че градът разполага с почти 1,3 млн. кв.м зелени площи или към 19 кв.м. на гражданин, което го прави един от най-зелените градове в България. Целта ни е да възобновим парковете Бачиново, Ловен дом и Градската градина. Бих желал също да разтеглим нашата намеса по поречието на река Бистрица с линеен парк в целия град, с цел да стигнем чак до бъдещия парк на река Струма. В идеалния случай всеки човек би имал достъп до парк в границите на 5 минути пешком от вкъщи си.

В същото време бихме желали да осигурим достъп до Национален парк " Рила " и ски зоната на " Картала ". Можем да създадем курорт с нови хотели и вили наоколо до Картала. Гледките там са зашеметяващи, а ски пистите са измежду най-хубавите в страната с най-дългата ски писта от 5 км. Местата оферират отлични благоприятни условия за туризъм и планинско колоездене.

- Благоевград е академични град, в който живеят и учат студенти от целия свят. Вашата визия - какво още би трябвало да се направи, с цел да приемете града като собствен втори дом?

- За да създадем един град собствен втори дом, би трябвало да се влюбим в него. Затова нашата работа е да създадем града едно от най-хубавите места за работа във връзка с благоприятни условия за работа и качество на живот. Спомням си от живота си във Флоренция, Барселона, Бостън и Ню Йорк, че доста студенти харесват живота в града и се откриват там, откакто завършат. Това може да е едно от решенията на демографската рецесия в Благоевград.

Трябва да свържем по-добре университетите със основаването на работни места. Студентите и преподавателите могат да основават бизнес, който да развива локалната стопанска система и да основава претовареност. Академичните проучвания могат да доведат до нови артикули и услуги, които могат да бъдат превърнати в компании с висока добавена стойност.

Мисля, че Благоевград би трябвало да притегли нов университет, който да има механически фокус. Той ще бъде обвързван с индустриалната зона и бизнес акселератора. Имаме потребност от нови умения за бъдещето, които вложителите и работодателите търсят. Университетите би трябвало да образоват студенти със познания и умения за специалностите, които съществуват в този момент, само че и за тези на бъдещето, доста от които към момента не са основани. Следователно те би трябвало да създадат повече проучвания и нововъведения които да допринесат за бъдещето на човечеството.

- Какво е вашето отношение към напредването в градовете с различни транспортни средства, т.е. разнообразни от коли, и има ли задоволително подобаващи условия за това?

- Аз съм огромен последовател на ходенето, колоезденето и публичния превоз като способи за напредване. Мисля, че би трябвало да се освободим от пагубната ни зависимостта от колите. Ако разработим качествено градско пространство с мрежи от пешеходни и велоалеи, повече хора ще стартират да пътуват без коли. Споделените коли също са добра опция, когато публичният превоз не е разполагаем за пътувания на дълги дистанции. В Благоевград ще създадем нови публични паркинги в централната градска част, с цел да могат хората да оставят колите си и да вървят пешком на всички места.

Една от самодейностите ми е да създадем най-дългата велоалея на Балканите: от София до Солун, през Благоевград и други градове. По този метод хората могат да отидат до морето с велосипед и да се насладят на красива природа, села и градове по пътя. Надявам се да намерим подобаващата поддръжка от държавната администрация и хората, с цел да стане това действителност.

- Когато приказваме за развиване на една община, като че ли селата остават някъде настрана. Как мислите, че могат да се развият, тъй че да получите цяла система?

- За да развием нашите села, би трябвало да променим нашето мислене за това какво съставлява качеството на живот. Често пъти селата имат по-добри условия за живот от градовете като да вземем за пример достъп до природата, чист въздух, гледки, досегаемост и пространство. За страдание, страната влага ресурсите си главно в столицата и огромните градовете, само че не е направила съвсем нищо през последните десетилетия за развиването на дребните градове и селата. Често пъти им липсва съществена инфраструктура като пътища, питейна вода, канализация, пречиствателни станции и от време на време даже електричество. Затова би трябвало да бъде наш приоритет да им помогнем и изградим по-добре.

Миналата година създадох тактика за възобновление на селата, която се надявам да приложа в нашия район. Можем да вземем за пример да създадем бизнес акселератор за селата и да създадем данъчни тласъци. Можем да въведем регенеративно и био земеделие и да продаваме храната им на фермерските пазари в градовете. Агро туризмът и къщите за посетители могат да бъдат добър метод за привличане на гости и основаване на работа за локалните хора. Възстановяването на обществената инфраструктура и локалните общности остава един от най-големите цели, които биха подобрили качеството на живот в селата. Вярвам че хора в селата могат да създадат останалото, защото са устойчиви, предприемчиви и обичат земята си.

- Благоевград е на стратегическо място, като се има поради близостта до страни като Гърция, Македония и Сърбия - по какъв начин могат да се извлекат дивиденти от това?

- Когато за първи път пристигнах тук, ми хрумна концепцията Благоевград да стане столица на Балканите. Предложих на кмета самодейността за основаване на Балкански център за развиване, който да се базира в Благоевград. Балканите от дълго време са знак на разделянето - даже за него има и термин " балканизация " в други езици. Надяваме се, че можем да променим тази парадигма и да създадем устойчиво съдействие, което да трансформира Балканите в знак на съюз и обединяване вместо на вътрешна битка. Надявам се, че националното държавно управление ще поддържа тази концепция и ще помогне с цел да се осъществя.

Мечтая Благоевград и България да се трансфорат в знак на сполучлив напредък и разцвет в Европа. Те могат да бъде модел за това по какъв начин един град и страна могат да задейства своята сила и запаси, с цел да се трансформира в прелестно място за живот, образование и работа. Ще направя всичко допустимо това да се случи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР